chiński makaron

0 (0 ocen)

  • 10 min

"danie z cyklu wielki głód a w lodówce echo" :)

  • 10 min

Składniki:

  • makaron z 2 zupek chińskich
    1 duża marchew picięta w słupki
    2 garści kapusty pekińskiej pokrojonej w paski
    pół cebuli pokrojonej w piórka
    2 jajka
    2 łyżki sosu sojowego
    po szczypcie: imbiru mielonego, słodkiej i ostrej papryki
    1 łyżka sosu słodko-ostrego
    2 łyżki oleju
    duży ząbek czosnku ( posiekany)

Chiński makaron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. makaron zalewam wrzątkiem , zostawiam na chwilę do napęcznienia, przecedzam przez sitko , odstawiam.
    rozgrzewam olej , na patelnie wrzucam czosnek , cebule i marchewkę, smażę chwilkę ( ok 3 minuty), dodaje kapustę i dalej smażę. odsuwam wszystko na bok, na patelnię wylewam rozkłócone jajka i szybko podsmażam mieszając. gdy jajka są mocno ścięte ( powinny się z nich zrobić " kluski" ) mieszam z warzywami , dodaje sos sojowy i przyprawy, mieszam i na koniec dodaje makaron. całość smażę jeszcze ok minute i gotowe

Porady

można dodać do makaronu wiecej warzyw np papryke , brokuły, pieczarki oraz pierś z kurczaka .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy