Wypróbowałam przepis na chiński makaron i muszę przyznać ,że domownikom zasmakował.Polecam do wypróbowania.
1 godz. 40 min
Składniki:
Składniki do ciasta:
4 miarki mąki pszennej (miarką może być kubek,szklanka)
1-1!/2 miarki wody (miarką może być kubek lub szklanka,ważne żeby stosować cały czas już obrane naczynie)
1/2 łyżeczki soli
Składnik dodatkowy dodany w trakcie wyrabiania ciasta-olej
Chiński makaron ciągniony zrobiony w domu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1/Do miski dajemy mąkę ,sól,robiąc dołek wlewamy po trochę wody, cały czas mieszając. Następnie wyrabiamy ciasto rękami.Dajemy tyle wody,żeby uformować kulkę ciasta
2/Całość odstawiamy na 5-15min (ja odstawiłam na 15 min choć w oryginalnym przepisie było 5 min)
3/Ciasto zagniatamy ponownie (nie dosypujemy wody). Lekko ciągniemy ,zginamy na pół i zagniatamy
4/Dajemy ciastu odpocząć ok 15min
5/Ciasto ugniatamy(nie dodajemy mąki!!) ,ciągniemy ,zginamy na pół i znowu zagniatamy
6/Ciasto odstawiamy na ok. 15min
7/Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części nożem.
8/Każdą z części spłaszczamy i rozciągamy dłońmi na blacie.
9/Na każdej z nich dajemy trochę oleju (rozsmarowujemy)
10/Dajemy ciastu odpocząć ok 15 min
11/Każdą z części ja ukroiłam wzdłuż nożem na 3 części .
12/Poszczególną część bierze się do góry i w powietrzy staramy się rozerwać wszystko od góry ciągnąc na dół stąd nazwa makaronu-ciągniony
13/Ciasto leżakuje ok 5 min
14/Do posolonej wody z dodatkiem łyżki oleju jak woda się będzie gotowała wrzucamy makaron.
15/Jak wypłynie chwilę jeszcze gotujemy.
Najlepiej na koniec dodać makaron do wcześniej przygotowanego sosu.
Smacznego!!
Porady
Jeśli ciasto się lepi nie zrażaj się tym i nie podsypuj mąką.Po chwili ugniatania ta właściwość się zmieni.
Komentarze