Chiński rosół z kapustą napa i kiełkami fasoli

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Kapusta napa to nic innego, jak kapusta pekińska. Do przygotowania tej zupy potrzeba kilku nietypowych składników i przez to jest wymagająca. Jednak kiedy już uda nam się wszystkie skompletować warto zaskoczyć domowników takim daniem.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 10 cm kawałek korzenia imbiru
    1 i 1/2 l bulionu na żeberkach
    125 ml + 3 łyżki sake (do kupienia np. w Lidlu)
    80 ml sosu sojowego jasnego
    5 plastrów schabu pokrojonych w paski
    10 suszonych kapeluszy grzybów shitake
    5 liści kapusty napa
    6 ząbków czosnku
    140 g kiełków fasoli mung z puszki (w wodzie)
    3 cebule dymki (szczypiorek)
    olej rzepakowy
    olej sezamowy
    olej z chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Chiński rosół z kapustą napa i kiełkami fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Imbir obrać. Odkroić 6 plastrów i lekko spłaszczyć je nożem. Resztę imbiru pokroić drobno. Plastry imbiru i 125 ml sake połączyć z bulionem. Całość zagotować i zdjąć z ognia, by smaki się wymieszały. Imbir wyjąć z wywaru za pomocą łyżki cedzakowej.
  • 2. W tym samym czasie rozdrobniony imbir wymieszać z 3 łyżkami sake, 2 łyżkami sosu sojowego i schabem. A grzyby zalać odrobiną wody (tak by ledwo zakrywała grzyby). Mięso i grzyby odstawić na 30 minut.
  • 3. Po upływie tego czasu grzyby wyłowić (ale nie wylewać wody) i pokroić na ćwiartki. Wodę z moczenia dodać do bulionu. Liście kapusty posiekać wedle uznania, czosnek posiekać bardzo drobno. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Dodać kapustę oraz czosnek i smażyć przez 2 minuty, przełożyć do bulionu, który należy wstawić na ogień. Na patelni znów rozgrzać odrobinę oleju rzepakowego i podsmażyć grzyby, wieprzowinę wraz z marynatą i smażyć przez 4 minuty.
  • 4. Zawartość patelni dodać do gotującego się wywaru. Doprawić do smaku solą, resztą sosu sojowego, łyżeczką oleju sezamowego. Całość doprowadzić do wrzenia, ogień zmniejszyć, przykryć garnek i gotować przez 15 minut.

Porady

Do miseczek nakładać porcję fasoli, skropionej olejem chili. Nalewać zupę i dekorować szczypiorkiem dymki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Orientalna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować