Chińskie pierożki Dim Sum z wołowiną

4.48 (165 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiam chińskie pierożki. Są delikatne, mają aromatyczny farsz i doskonale łączą się z sosem sojowym. Polecam je jako przystawkę lub jako dodatek do bulionu czy rosołu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:

    30 dag mąki
    szklanka gorącej wody
    2 łyżki oleju
    sól

    Farsz:

    25 dag mielonej wołowiny
    1 marchewka
    4 cm kawałek imbiru
    2 łyżki posiekanej kolendry
    2 łyżki sosu sojowego
    jajko
    łyżka bułki tartej
    chińska przyprawa 5 smaków
    pieprz kajeński
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Przystawki

Chińskie pierożki dim sum z wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę ze szczyptą soli. Powoli dolewać wody i wyrabiać ciasto. Na koniec dodać olej i zagniatać ciasto, aż do uzyskania jego plastyczności. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
  • 2. Mięso przełożyć do miski, dodać startą na tarce marchew, drobno pokrojony imbir, kolendrę, jajko i bułkę tartą. Doprawić sosem sojowym, pieprzem kajeńskim i przyprawą 5 smaków. Wszystko dobrze wymieszać.
  • 3. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i szklanką wycinać koła. Na każdy nałożyć łyżkę farszu i zlepiać brzegi ciasta do góry, by utworzyć sakiewkę.
  • 4. W woku rozgrzać kilka łyżek oleju i podsmażyć na nim kilka pierożków, następnie podlać je szklanką wrzątku, przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu przez ok. 5 minut.

Porady

Podawać z sosem sojowym wymieszanym z chili, miodem i sokiem z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Przyprawy Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować