Chipsy domowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo chrupiące

  • 30 min

Składniki:


  • Składniki:
    10 dużych ziemniaków
    sól
    słodka papryka
    olej do smażenia
    różne przyprawy

    Dodatkowo:
    czosnek w proszku
    cebulka prażona ,roztarta na miazgę.

Chipsy domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chipsy wyjęte z oleju 1. Etapy przygotowania:
    Ziemniaki umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,bardzo cieniutko pokroić.
    Smażyć w głębokim oleju,wrzucając pojedyńczo żeby się nie posklejały,chipsy zaraz wypłyną na wierzch ,smażyć aż będą chrupiące.Wyjąć na ręcznik papierowy,odsączyć. Suche chipsy posypać solą i słodką papryką,można też posypać solą i czosnkiem w proszku, suszoną prażoną roztartą na miazgę cebulką lub różnymi przyprawami.

    Smacznego:)

Porady

Żeby chipsy się udały, muszą być bardzo cienko pokrojone. Można też zrobić takie chipsy z jabłek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy