Wspaniała, zdrowa przekąska z bananami do wspólnego rodzinnego oglądania filmu, lub w wersji do piwa Tortilla - Nachosy...
60 min
Składniki:
Składniki:
1 szkl. mąki pszennej (tortowej)
1 szkl. mąki kukurydzianej
50 g masła
½ - 1 łyżeczki soli (w zależności czy bananowe czy zwykłe)
200 ml wrzącej wody
banany
przyprawy wg upodobań (do wersji Nachosy)
Chipsy kukurydziane z bananami lub tortilla - nachosy... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać. Do miski wsypać oba rodzaje mąki, sól (jeśli z bananami to pół łyżeczki soli natomiast jeśli Tortilla to 1 łyżeczkę soli) i wymieszać. Następnie dodać pokrojone masło i wlać gorącą wodę, cały czas wyrabiając łyżką, aż składniki się połączą. Gdy ciasto nieco przestygnie, zacząć wyrabiać je ręcznie, aż będzie elastyczne. Rozwałkowywać na cienkie placki.
Na tortillę pokroić w trójkąty lub romby. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Na chipsy z bananami wyciąć z ciasta koła i ułożyć na foremkę do wypieku ciasteczek (taką z małym zagłębieniem na ciasteczka) a do środka plasterek banana.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez ok. 8 minut (czas pieczenia zależy od indywidualnych cech piekarnika - aż będą złote).
Tortillę - nachosy po upieczeniu można posypać różnymi przyprawami: papryką, chili, ziołami lub zrobić ostry sos. Można też zioła i przyprawy dodać wcześniej gdy ciasto zagniatamy w zależności od indywidualnych preferencji, jak kto woli:)
Smacznego!
Komentarze