Chleb wiejski z sokiem warzywnym

0 (0 ocen)

Wyśmienity chlebek, chrupiący z zewnątrz, mięciutki w środku. Sok warzywny nadaje mu nie tylko pięknego, czerwonego kolorku, ale i niepowtarzalnego smaku i zapachu :) Serdecznie polecam!

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej chlebowej
    1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
    120 ml soku z warzyw (użyłam pomidorowego)
    100 ml wody
    1 łyżka oliwy z oliwek
    2 łyżeczki suchych drożdży
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Sok

Chleb wiejski z sokiem warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • image-0gd6ha8 2. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić rękami, uformować podłużny bochenek i umieścić go w oprószonej mąką formie. Odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • image-0malj21 3. Tak przygotowany chlebek piec w 200st.C około 30 minut.
  • image-0gnf0gw 4. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia na kratce. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi)

Porady

Do wykonania chleba można użyć również świeżych drożdży. Ważne jednak, aby przed dodaniem ich do reszty składników zrobić z nich rozczyn!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Pomidor Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować