Chleb wieloziarnisty drożdżowy z mikrofali

4.5 (149 ocen)

  • 20 min

Przerobiłam swój przepis na spód do pizzy i powstał fantastyczny chlebek w jakieś 30 min.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
    1 szklanka ziaren i otrębów ( wsypałam do szklanki siemię lniane , słonecznik, pestki dyni , otręby i dopełniłam szklankę mąką)
    3 dkg drożdży świeżych
    3/4 szklanki mleka
    2 łyżki oleju
    1 jajko
    sól, pieprz, oregano, czosnek granulowany , trochę cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb wieloziarnisty drożdżowy z mikrofali - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrobiłam z łyżką mąki, cukrem i ciepłym mlekiem. Gdy urosły wymieszałam z resztą mąki, ziarnami, przyprawami i resztą składników mikserem. Odstawiłam na jakieś 15 min. Potem wstawiłam do mikrofali na 600W na jakieś 5 min 30 sek. Po zakończeniu sprawdziłam ciasto i włączyłam jeszcze na 1 min. Wyciągnęłam z opakowania po lodach 1 litrowych aby ostygł a potem przypiekłam skórkę na patelni tylko przetartej olejem. Chleb jest naprawdę pyszny.

Porady

Myślę , że gdybym mu dała jeszcze trochę więcej czasu do wyrośnięcia to byłby wyższy. I następnym razem pominę jajko gdyż po doświadczeniach z spodem do pizzy wiem, iż wyrastał mi dużo bardziej gdy w cieście nie było jajka. Tak czy siak przepis na pewno wchodzi na stałe do mojego menu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować