Chleb z mąki z żołędzi na zakwasie żytnim

0 (0 ocen)

  • 6 godz. 20 min

Mąka z żołędzi bogata jest w witaminy z grupy B oraz błonnik. Nadaje wypiekom wyczuwalny orzechowy posmak oraz brązowy kolor.

  • 6 godz. 20 min

Składniki:

  • 200 g zakwasu żytniego
    6 łyżek siemienia lnianego
    1/2 szklanki otrąb gryczanych
    1/2 szklanki płatków owsianych górskich
    2 1/2 szklanki mąki żytniej typ 720
    3/4 szklanki mąki z żołędzi
    Łyżeczka miodu
    Szklanka letniej wody
    Łyżeczka soli
    2 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z mąki z żołędzi na zakwasie żytnim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy łyżkę oliwy i resztę składników, dokładnie wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby dosypujemy mąki lub dodajemy wody. Formujemy kulę, smarujemy ją oliwą, przykrywamy folią oraz ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
  • 2. Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat, ponownie wyrabiamy, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, formujemy bochenek i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 3 godziny.
  • 3. Piekarnik nagrzewamy do 230 st.C i pieczemy chleb przez 10 min, następnie obniżamy temperaturę do 210 st. i pieczemy ok. 50 - 55 min.
    Studzimy na kratce.

Porady

Jeżeli będzie trzeba dosypać do ciasta mąki, wybierzcie żytnią, bo zbyt duża ilość mąki żołędziowej może sprawić, że bochenek będzie po upieczeniu twardy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Otręby Siemię lniane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować