Chleb z makiem i borowikami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Trudne do opisania, trzeba go po prostu spróbować. Pieczemy?:)

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
    4 dag świeżych drożdży
    łyżeczka cukru
    1,5 łyżeczki drobne soli
    ok. 2 szklanki przegotowanej letniej wody
    garść suszonych wymoczonych borowików
    1/3 szklanki maku
    woda i ocet
    do wysmarowania blachy:
    masło
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z makiem i borowikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuść w cukrze i szklance letniej przegotowanej wodzie. Mąkę przesiej do naczynia, dodaj sól, mak oraz pokrojone w kostkę borowiki, połącz ze sobą składniki. Dolej ok. 2 szklanki przegotowanej wody, wyrób ciasto.
    Blachę posmaruj masłem, posyp bułką i wlej ciasto. Posmaruj wodą z octem (2:1), posyp resztą maku. Odstaw na godzinę. Po tym czasie piecz w temp. 180 C ok. 60 min. Po upieczeniu wystudź.

    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować