Chleb z maślanką

5 (179 ocen)

Chleb jest smaczny i bardzo prosty, należy tylko pamiętać o tym, że o puszystości ciasta decyduje maślanka mi najlepiej smakuje z maślanką co zostaje mi z domowego masła. Jeśli kupujemy maślanke i jest gęsta to trzeba ją troszkę rozrzedzić.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej chlebowej typ 750
    2,5 szklanki maślanki naturalnej
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka soli
    5 dag drożdży
    5 łyżek oliwy
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb z maślanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maślankę wymieszać z cukrem i wkruszyć do niej drożdże, następnie odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać i dodać do maślanki, dodać sól i oliwę przy pomocy robota zagnieść dość twarde ciasto i zagniatać je jeszcze kilka minut, następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto podzielić na pół i uformować z nich bochenki , ułożyć je w formach i odstawić na kolejne 30 minut do podrośnięcia.
    Piec 20 minut w temp .210st po tym czasie wierzch chleba posmarować zimną wodą, zmniejszyć temperaturę i piec kolejne 35-40 minut w temp. 180st po upieczeniu wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować