Był chleb z ziemniakami, kalafiorem, soczewicą to dlaczego nie z buraczkiem? ;) Wyszedł niezwykle wilgotny, mięciutki, z leciutko wyczuwalnym buraczkiem, z kolorowymi kropkami w środku.
Składniki:
250 g zakwasu
200 ml wody
300 g mąki pszennej typ 650
150 g mąki pszennej typ 2000
100 g mąki żytniej typ 720
1,5 łyżeczki soli
200 g ugotowanych buraków
1 duża garść maku
Chleb z burakami na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do misy robota wsypać wszystkie maki i sól.
Dolać wodę i zakwas. Przemieszać składniki niedbale.
Buraczki zetrzeć na dużych oczkach (użyłam robota, ma bardzo duże oczka). Wrzucić do misy i zagnieść krótko ciasto, tyle by składniki się ładnie połączyły. Odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.
Po tym czasie przełożyć ciasto do formy (średnica 23cm), wyrównać wierzch i posypać obficie makiem. Docisnąć dłonią. Odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, piec 10 minut, następnie zmniejszyć do 210 stopni i piec jeszcze 45-50 minut, aż bochenek popukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Bochenek wystudzić na kratce.
Komentarze