Chleb z burakami na zakwasie

0 (0 ocen)

Był chleb z ziemniakami, kalafiorem, soczewicą to dlaczego nie z buraczkiem? ;) Wyszedł niezwykle wilgotny, mięciutki, z leciutko wyczuwalnym buraczkiem, z kolorowymi kropkami w środku.

Składniki:


  • 250 g zakwasu
    200 ml wody
    300 g mąki pszennej typ 650
    150 g mąki pszennej typ 2000
    100 g mąki żytniej typ 720
    1,5 łyżeczki soli
    200 g ugotowanych buraków
    1 duża garść maku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb z burakami na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do misy robota wsypać wszystkie maki i sól.

    Dolać wodę i zakwas. Przemieszać składniki niedbale.

    Buraczki zetrzeć na dużych oczkach (użyłam robota, ma bardzo duże oczka). Wrzucić do misy i zagnieść krótko ciasto, tyle by składniki się ładnie połączyły. Odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.

    Po tym czasie przełożyć ciasto do formy (średnica 23cm), wyrównać wierzch i posypać obficie makiem. Docisnąć dłonią. Odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, piec 10 minut, następnie zmniejszyć do 210 stopni i piec jeszcze 45-50 minut, aż bochenek popukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Bochenek wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Mak Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować