Chleb z cebulą i rozmarynem na zakwasie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Chleb z cebulą i rozmarynem na zakwasie

  • 2 godz.

Składniki:

  • zaczyn:
    3/4 szklanki mąki luksusowej (typ 550)
    1/3 szklanki mąki żytniej razowej
    2/3 szklanki wody
    3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

    ciasto właściwe:
    2 szklanki mąki luksusowej
    1/2 szklanki wody
    2 średnie cebule
    2 gałązki rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
    1 łyżkę oliwy
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb na zakwasie

Chleb z cebulą i rozmarynem na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki zmieszać w naczyniu. Owiń szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na całą noc.

    Następnego dnia przygotować:
    Cebulę pokroić w pióra i podsmażyć na oliwie do zrumienienia, dodać rozmaryn i odstawić do ostygnięcia. Do zaczynu dodać wodę, mąkę i sól. Wymieszać do połączenia składników. Odstawić do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto zagnieść. Po następnej godzinie dodać cebulę i wymieszać. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypać delikatnie mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wstawić do nagrzanego do 220 st.C piekarnika i piec 20 min. po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 st.C i piec kolejne 20 minut.
    Po upieczeniu odstawić do lekkiego ostudzenia i wyjąć chleb z formy. Dalej studzić chleb na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować