Chleb z chia i ostropestem na zakwasie

0 (0 ocen)

Duży rodzinny bochenek zdrowego chleba na zakwasie. Ze świetnymi dodatkami: nasionami szałwii hiszpańskiej, ostropestem, siemieniem i słonecznikiem

Składniki:


  • Zaczyn:
    1 łyżka zakwasu żytniego
    200 g wody
    200 g mąki żytniej typ 720
    Ciasto właściwe:
    450 g wody
    200 g mąki pszennej typ 750
    400 g mąki żytniej typ 720
    2 płaskie łyżeczki soli
    1 czubata łyżka ostropestu
    1 czubata łyżka chia (szałwii hiszpańskiej)
    2 łyżki siemienia lnianego
    3 łyżki słonecznika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb z chia i ostropestem na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Zaczyn: do miski wlać wodę i zakwas, zmieszać, dodać mąkę i ponownie wymieszać. Przykryć ściereczką i zostawić na całą noc w temperaturze pokojowej.

    Na drugi dzień do misy robota wlać wodę, dodać zaczyn. Wsypać sól, siemię lniane, słonecznik i chia.

    Ostropest zmielić w młynku, wsypać do misy. Dodać obie mąki. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny.

    Następnie zamieszać, przełożyć do formy (dł 30cm) i wyrównać. Oprószyć grubo mąką. Odstawić znów na 3 godziny.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 45 minut.
    Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować