Chleb z dużą ilością ziaren - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozmieszać z cukrem i odrobiną wody.
Mąki wymieszać ze sobą, dodać sól, płatki owsiane oraz ziarna. Przesypać do misy miksera.
2.Do mąk dodać rozczyn drożdżowy oraz powoli wlewać resztę wody cały czas wyrabiając hakiem na wolnych obrotach.
3.Na końcu do ciasta dodać olej rzepakowy oraz syrop klonowy. Wyrabiać ok 10 minut. Pozostawić w misie do wyrośnięcia (ok 30 minut).
4.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić przez ok 5 minut, przełożyć do wysmarowanej olejem formy, wyrównać ciepłą, mokrą dłonią i posypać ziarnami. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia na ok 30 minut pod bawełnianą ściereczką.
5.Wyrośnięty chlebek wstawiamy do nagrzanego do 220st C piekarnika na 20 minut, po czym skręcamy temp do 180St C i pieczemy jeszcze 35-40 minut, do suchego patyczka. Upieczony chlebuś przekładamy na kratkę i studzimy.
Komentarze