Chleb z dużą ilością ziaren

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Chleb drożdżowy na bazie kilku mąk z dodatkiem mnóstwa ziaren. Smaczny i świeży przez kilka dni.

Składniki:

  • Na 1 keksówkę:

    150g mąki chlebowej typ 720
    200g mąki razowej żytniej typ 2000
    150g mąki graham pszennej typ 1850
    4 łyżki płatków owsianych
    1 płaska łyżka soli
    1 płaska łyżeczka cukru
    25g drożdży świeżych
    50g pestek dyni
    100g pestek słonecznika
    400ml przegotowanej, ciepłej wody
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżka syropu klonowego

    Dodatkowo (jeśli chcemy) ziarna do posypania po wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z dużą ilością ziaren - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszać z cukrem i odrobiną wody.
    Mąki wymieszać ze sobą, dodać sól, płatki owsiane oraz ziarna. Przesypać do misy miksera.
  • 2. Do mąk dodać rozczyn drożdżowy oraz powoli wlewać resztę wody cały czas wyrabiając hakiem na wolnych obrotach.
  • 3. Na końcu do ciasta dodać olej rzepakowy oraz syrop klonowy. Wyrabiać ok 10 minut. Pozostawić w misie do wyrośnięcia (ok 30 minut).
  • 4. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić przez ok 5 minut, przełożyć do wysmarowanej olejem formy, wyrównać ciepłą, mokrą dłonią i posypać ziarnami. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia na ok 30 minut pod bawełnianą ściereczką.
  • 5. Wyrośnięty chlebek wstawiamy do nagrzanego do 220st C piekarnika na 20 minut, po czym skręcamy temp do 180St C i pieczemy jeszcze 35-40 minut, do suchego patyczka. Upieczony chlebuś przekładamy na kratkę i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Mąka żytnia Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować