Chleb z doczniczki, owsiany. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozrabiamy w 50 ml letniego mleka z cukrem, odstawiamy na 10 minut. Do mąki dosypujemy sól i siemię lniane, mieszamy. Wlewamy rozczyn i ok 175 ml wody, zagniatamy do momentu uzyskania gładkiej masy i odstawiamy na 1 godzinę. Następnie wyrabiamy chleb ponownie. Dno specjalnych doniczek do wypieków (o średnicy 12 cm) wykładamy pergaminem, boki smarujemy masłem. Wierzch ciasta lekko smarujemy wodą i posypujemy płatkami owsianymi.Chleb w doniczce pozostawiamy jeszcze na 15 minut.Piekarnik nastawiamy na 250°. Do piekarnika wstawiamy naczynie z wodą lub włączamy opcję pieczenia z parą. Doniczkę wstawiamy na dolny poziom piekarnika i pieczemy 10 minut. Wyciągamy pojemnik z wodą i pieczemy chleb jeszcze przez 20 minut. Po upieczeniu chleb wyciągamy z doniczki i studzimy na kratce.
Komentarze