Chleb z dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę,sól,drożdże,cukier.Dolewamy wodę i olej,zagniatamy ciasto na chleb.Odstawiamy na chwilę.W tym czasie kroimy mozarellę w drobną kostkę a pomidory w cienkie paseczki.Mozarellę,pokrojone pomidory suszonę i ciecierzycę odsączoną dodajemy do ciasta i wgniatamy do środka.Gdy składniki dobrze się połączą,przykrywamy miskę z ciastem na chleb ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.Następnie keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do blaszki ciasto na chlebek-lwyrównujemy i ekko uciskamy.Posypujemy makiem i odstawiamy przykrytą blaszkę na 30 min aby chlebek wyrósł.Po tym czasie przekładamy blaszkę z wyrośniętym chlebem do rozgrzanego piekarnika.Chleb pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.Studzimy na kratce a kroimy całkiem ostudzony.
Komentarze