Chleb z dodatkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne domowe pieczywo,pełne dodatków.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Zestaw b
    a)składnik podstawowy z zestawu
    60 g mozarelli
    5 suszonych pomidorów
    3 łyżki ciecierzycy z puszki
    b) składnik podstawowy dodatkowy
    2 szkl mąki pszennej
    c)składniki robocze
    7 g drożdży suszonych
    szczypta cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    3/4 szkl wody ciepłej
    1 łyżka oleju
    d)dekoracja
    1 łyżeczka ziaren maku niebieskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb z dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę,sól,drożdże,cukier.Dolewamy wodę i olej,zagniatamy ciasto na chleb.Odstawiamy na chwilę.W tym czasie kroimy mozarellę w drobną kostkę a pomidory w cienkie paseczki.Mozarellę,pokrojone pomidory suszonę i ciecierzycę odsączoną dodajemy do ciasta i wgniatamy do środka.Gdy składniki dobrze się połączą,przykrywamy miskę z ciastem na chleb ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.Następnie keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do blaszki ciasto na chlebek-lwyrównujemy i ekko uciskamy.Posypujemy makiem i odstawiamy przykrytą blaszkę na 30 min aby chlebek wyrósł.Po tym czasie przekładamy blaszkę z wyrośniętym chlebem do rozgrzanego piekarnika.Chleb pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.Studzimy na kratce a kroimy całkiem ostudzony.

Porady

keksówka 12x24

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować