Chleb oprócz tego,że jest bardzo smaczny, wybornie syci to długo zachowuje świeżość. Do tego w 100 g ma tylko 214 kcal, a przeważnie chlebki mają od 250 kcal w górę, więc możemy bez wyrzutów sumienia zjeść jedną kromeczkę więcej.
Składniki:
200 g mąki pszennej typ 650
230 g mąki żytniej
1 łyżeczka różowej soli himalajskiej
10 g cukru
2 opakowania drożdży instant
50 g kaszy jaglanej- waga suchej kaszy
15 g siemienia lnianego
15 g pestek dyni
250 ml letniej przegotowanej wody
Chleb z kaszą jaglaną i siemieniem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę uprażyć w garnku , około 2-3 minuty. Następnie przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Ponownie przełożyć do garnka, zalać wodą i doprawić solą. Zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować do wchłonięcia płynów i miękkości. Zdjąć z ognia, przełożyć na sito i ostudzić.
2.Do miski wsypać oba rodzaje mąk, dodać cukier, sól i drożdże. Wymieszać sypkie składniki. Dodać ziarno siemienia, dyni oraz zimną kaszę i znów całość połączyć. Wstawić misę do robota, zapiąć hak do zagniatania i stopniowo wlewając wodę zagnieść ciasto. Zagniatać około 5-7 minut. Po tym czasie ciasto będzie dosyć luźne i będzie kleiło się do rąk ( tak ma być). Przełożyć do czystej miski wysypanej mąka żytnią, owinąć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny.
3.Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Znów owinąć folią i odstawić na kolejne 45 minuty. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Wierzch chleba posypać siemieniem i wstawić do piekarnika. Piec około 60-65 minut, w razie potrzeby przykryć folią aluminiową aby wierzch zbyt mocno się nie przypiekł. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Wyjąć z formy i zostawić do całkowitego ostygnięcia na kratce. Smacznego!
Komentarze