Chleb z lawendą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Obie maki wymieszac, dodać drożdże, dodać cukier, suszoną lawedę, sól i wodę. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto za pomocą miksera z hakiem. Uformować kulę, włożyć do lekko omączonej miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 45 min. do podwojenia objętości.
Wyjąć ciasto z miski, lekko przebić, ponownie uformować kulę i włożyć ją do miski. Odstawić na kolejne 45 min. do wyrośnięcia.
2.Wyrośnietę ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem. Dokładnie rozpłaszczyć w formie, wierzch ciasta powinien być gładki, tak aby chleb upiekł się równo.
Odczekać ok. 30 minut, aż wypełni całą formę.
Rozgrać piec w tym czasie do 230 stopni i włożyć do niego na samo dno naczynko żaroodporne z wodą ( dzięki temu nasz chlebek będzie mięciutki).
Włożyć chlebek i piec w temp. 210 stopni przez 20 minut, następnie zmniejszyć temp. do 190 i dopiekać w niej do końca.
Wystudzić.
Smacznego!
Komentarze