Chleb z pestkami dyni i słonecznika

4.5 (188 ocen)

Chleb jest bardzo smaczny i mięciutki, polecam na śniadanie lub kolację. Pieczywo na naturalnym zakwasie długo zachowuje świeżość i jest zdrowe.

Składniki:

  • 350 gram mąki pszennej
    100 gram mąki pszennej razowej
    1/3 szklanki pestek słonecznika
    1/3 szklanki pestek dyni
    100 gram aktywnego zakwasu żytniego
    350 ml. letniej wody
    2 łyżki cukru brązowego
    3 łyżeczki soli
    5 gram świeżych drożdży
    Dodatkowo:
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Chleb z pestkami dyni i słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy obydwie mąki, pestki słonecznika i dyni, dodajemy zakwas, sól, cukier oraz drożdże rozpuszczone w letniej wodzie. Drewnianą łyżką wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na dwie godziny w ciepłe miejsce. Ciasto odgazowujemy, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 50 minut. Upieczony chleb przekładamy na metalową kratkę, pozostawiamy do ostudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować