Chleb z płatkami owsianymi

0 (0 ocen)

Domowy, naturalny, zdrowy chleb zawsze będzie lepszy od kupionego w sklepie.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej + parę łyżek do podsypania
    200 g mąki żytniej
    100 g płatków owsianych
    60 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    300 g ciepłej maślanki
    125 g chudego białego twarogu
    1 łyżeczka soli
    40 g roztopionej margaryny

Chleb z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozkruszone drożdże, cukier i maślankę wymieszać i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • Zagniecione dokładnie ciasto odstawić do wyrośnięcia 2. Mąki przesiać do miski, dodać płatki, rozkruszony twaróg, sól i wyrośnięty rozczyn, wymieszać. Dodać margarynę, wymieszać i wyrobić ciasto na stolnicy. Wyrabiać parę minut, podsypując mąką, aż będzie gładkie. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • 3. Następnie ciasto chwilę zagnieść i przełożyć do dwóch małych, podłużnych form (lub jednej dużej formy) wyłożonych papierem do pieczenia i posmarować z wierzchu pędzlem namoczonym w ciepłej wodzie. Odstawić jeszcze na 15-20 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ºC około 50 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy