Domowy, naturalny, zdrowy chleb zawsze będzie lepszy od kupionego w sklepie.
Składniki:
300 g mąki pszennej + parę łyżek do podsypania
200 g mąki żytniej
100 g płatków owsianych
60 g drożdży
1 łyżeczka cukru
300 g ciepłej maślanki
125 g chudego białego twarogu
1 łyżeczka soli
40 g roztopionej margaryny
Chleb z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozkruszone drożdże, cukier i maślankę wymieszać i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
2.Mąki przesiać do miski, dodać płatki, rozkruszony twaróg, sól i wyrośnięty rozczyn, wymieszać. Dodać margarynę, wymieszać i wyrobić ciasto na stolnicy. Wyrabiać parę minut, podsypując mąką, aż będzie gładkie. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
3.Następnie ciasto chwilę zagnieść i przełożyć do dwóch małych, podłużnych form (lub jednej dużej formy) wyłożonych papierem do pieczenia i posmarować z wierzchu pędzlem namoczonym w ciepłej wodzie. Odstawić jeszcze na 15-20 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ºC około 50 minut.
Komentarze