Chleb z prażonymi ziarnami

0 (0 ocen)

Uwielbiam świeżo upieczone pieczywo, dlatego często piekę sama. Jasny chleb z dodatkiem prażonych ziaren jest bardzo smaczny i mięciutki.

Składniki:

  • Zaczyn:
    0,5 kilograma mąki pszennej
    0,5 litra letniej wody
    40 gram drożdży
    Ciasto właściwe:
    0,5 kilograma mąki pszennej
    100 ml. letniej wody
    3 łyżki mleka w proszku
    2 łyżki soli
    1 łyżka cukru
    6 łyżek prażonych ziaren
    Dodatkowo:
    1 jajko
    Prażone ziarna do posypania

Chleb z prażonymi ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki zaczynu łączymy ze sobą, przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy na 12 godzin, najlepiej na noc. Do zaczynu dodajemy mąkę, sól, cukier, mleko w proszku oraz ziarna, wlewamy wodę, zagniatamy. Ciasto wyrabiamy przez 3 minuty, pozostawiamy pod przykryciem na 1,5-2 godziny. Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie części, formujemy w bochenki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Chleb smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy ziarnami, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 45-50 minut. Upieczony chleb studzimy na metalowej kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy