Chleb z prażonymi płatkami żytnimi

0 (0 ocen)

Dobry kawałek chleba na zakwasie, z prażonymi płatkami żytnimi, które nadają całości świetny smak. Szybko wyrasta dzięki pomocy drożdży piekarskich

Składniki:


  • Zaczyn:
    60 g wody
    60 g mąki żytniej typ 2000
    1 łyżka zakwasu żytniego
    Ciasto właściwe:
    450 g wody
    20 g drożdży
    1 łyżeczka miodu
    450 g mąki pszennej chlebowej
    150 g mąki pszennej typ 2000
    2 łyżeczki soli
    40 g płatków żytnich pełnoziarnistych

Chleb z prażonymi płatkami żytnimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Pierwszego dnia wieczorem nastawić zaczyn: wodę zmieszać z mąką żytnią i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc.

    Na drugi dzień rano płatki żytnie uprażyć na suchej patelni, ostudzić.

    Do misy wsypać mąkę, sól, wystudzone płatki. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i miód, dodać zaczyn, wymieszać, wlać do misy. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do podwojenia objętości.

    Następnie przełożyć ciasto do keksówki (15x28cm) i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pic około 40 minut. Wystudzić na kratce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy