Chleb z serwatką na zakwasie

4.5 (193 ocen)

Smaczny, mięciutki i wilgotny chleb żytni na zakwasie, z dodatkiem domowej serwatki i mnóstwem zdrowych ziaren

Składniki:


  • Zaczyn:
    50 g zakwasu żytniego
    250 g wody
    200 g mąki żytniej typ 720
    ciasto właściwe:
    750 g serwatki
    2 łyżeczki soli
    1 kg mąki żytniej typ 720
    2 czubate łyżki złotego siemienia lnianego
    2 czubate łyżki błonnika witalnego
    2 czubate łyżki nasion szałwi hiszpańskiej (chia)
    2 czubate łyżki pestek dyni
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pesto Zakwas

Chleb z serwatką na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    zaczyn: składniki wymieszać i przykryć ściereczką. Odstawić na całą noc.

    Rano dodać do zaczynu serwatkę ogrzaną do temperatury pokojowej.

    Wsypać kilogram mąki żytniej i sól.

    Na koniec dodać wszystkie ziarna: siemię, błonnik, chia i dynię. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do wyrastania na 3 godziny.

    Po tym czasie ciasto przełożyć do dwóch długich keksówek, wyrównać,

    wierzch oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na około 2-2,5 godziny (zależnie od temperatury w kuchni).

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni i piec około 50-55 minut.
    Wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Pestki Sery Nasiona chia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować