Chleb z smażoną cebulką i słonecznikiem

0 (0 ocen)

Chlebek z smażoną cebulką i podprażonym słonecznikiem. Pachnie obłędnie, ma bardzo ciekawy i wyrazisty smak.

Składniki:


  • 300 g mąki pszennej typ 500
    200 g mąki żytnia razowa typ 2000
    400 g wody w temperaturze pokojowej
    150 g aktywnego zakwasu
    1 łyżka soli
    1 płaska łyżeczka drożdży instant
    2 cebule
    3 łyżki oleju
    1 szklanka ziaren słonecznika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb na zakwasie

Chleb z smażoną cebulką i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju i ostudzić. Słonecznik podprażyć na suchej patelni i ostudzić. Wszystkie składniki razem z cebulą i słoneczkiem umieścić w misce i wymieszać dokładnie łyżką. Przykryć ściereczką i pozostawić na około 2-3 godziny do wyrośnięcia. Formę prostokątną 35 *11 cm wysmarować olejem, obsypać bułką tartą i przełożyć ciasto. Wierzch wyrównać łyżką moczoną w zimnej wodzie. Ponownie odłożyć do wyrośnięcia (aż urośnie do krawędzi formy) na około 1-1,5 godziny. Włączyć piekarnik nastawić temperaturę na 200 stopni. Do zimnego piekarnika włożyć formę z ciastem i piec około 1 godziny od momentu nagrzania się. Po tym czasie wyjąć chleb z formy i dopiekać dodatkowo 10-15 minut. Wyjąć i studzić na metalowej kratce, najlepiej przez całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować