Chleb z warzywami i serem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny chleb z wilgotnym środkiem z warzyw i chrupiącą skórką z sera, świetny dodatek do mięs i wędlin.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na ciasto
    1 kg mąki
    40 g drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
    500 ml letniej wody
    oregano
    na nadzienie
    600 g cebuli
    4 ząbki czosnku
    1/2 cukinii
    3 przetarte pomidory
    oliwa z oliwek
    sól
    czarny pieprz świeżo mielony
    dodatkowo
    250 g startego sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z warzywami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski,w środku zrobić zagłębienie,drożdże rozmieszać z cukrem w pół szklanki letniej wody,wlać do zagłębienia,odstawić na 20 minut,po tym czasie dodać sól,szczyptę oregano oraz resztę wody,wszystkie składniki zagnieść,odstawić na 35 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać,cukinię pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Oliwę rozgrzać,dodać cebulę i dusić przez 5 minut,dodać czosnek.cukinię,przetarte pomidory i dusić jeszcze przez 10 minut,doprawić solą i pieprzem,przestudzić,
  • 3. Wyrośnięte ciasto zagnieść,rozwałkować na grubość 1 cm,posmarować masą warzywną,zwinąć jak roladę,uformować długi chleb.
    Keksówkę posmarować tłuszczem,przełożyć do niej chleb,posmarować letnia wodą i posypać startym serem,odstawić na 20 minut.
    Piec około 55 minut w temperaturze 180 stopni C(termoobieg).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

4.48 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Chleb z żółtym serem

To może cię zainteresować