Pyszny chleb z wilgotnym środkiem z warzyw i chrupiącą skórką z sera, świetny dodatek do mięs i wędlin.
2 godz.
Składniki:
na ciasto
1 kg mąki
40 g drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
500 ml letniej wody
oregano
na nadzienie
600 g cebuli
4 ząbki czosnku
1/2 cukinii
3 przetarte pomidory
oliwa z oliwek
sól
czarny pieprz świeżo mielony
dodatkowo
250 g startego sera żółtego
Chleb z warzywami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski,w środku zrobić zagłębienie,drożdże rozmieszać z cukrem w pół szklanki letniej wody,wlać do zagłębienia,odstawić na 20 minut,po tym czasie dodać sól,szczyptę oregano oraz resztę wody,wszystkie składniki zagnieść,odstawić na 35 minut do wyrośnięcia.
2.Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać,cukinię pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Oliwę rozgrzać,dodać cebulę i dusić przez 5 minut,dodać czosnek.cukinię,przetarte pomidory i dusić jeszcze przez 10 minut,doprawić solą i pieprzem,przestudzić,
3.Wyrośnięte ciasto zagnieść,rozwałkować na grubość 1 cm,posmarować masą warzywną,zwinąć jak roladę,uformować długi chleb.
Keksówkę posmarować tłuszczem,przełożyć do niej chleb,posmarować letnia wodą i posypać startym serem,odstawić na 20 minut.
Piec około 55 minut w temperaturze 180 stopni C(termoobieg).
Komentarze