Chleb z żurawiną

0 (0 ocen)

  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Po prostu jest pyszny!

  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka żytnia: 250 gramów
    - mąka orkiszowa typ 720: 200 gramów
    - maka jaglana: 50 gramów
    - woda: 350 mililitrów
    - miód: 1 łyżka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - olej z pestek winogron: 2 łyżki
    - cynamon, imbir, kminek mielony: 0.17 łyżeczki
    - drożdże suszone: 6 gramów
    - otręby orkiszowe: 2 łyżki
    - żurawina suszona z cukrem trzcinowym: 100 gramów

Chleb z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb z żurawiną 1. Do formy do wypieku chleba w maszynie wlewamy wodę, dodajemy miód i sól. Mąki mieszamy z otrębami i przyprawami i delikatnie wsypujemy na wodę. Na wierzch posypujemy drożdże. Formę wstawiamy do maszyny, nastawiamy program na wagę 750g. (Nastawiam na mocniej wypieczony). Po włączeniu maszyny czekamy do momentu aż da znać, by dodać dodatki, w tym monecie dosypujemy żurawinę. Po zakończeniu pieczenia wyciągamy chleb na kratkę i pozostawiamy do przestudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy