CHLEB Z ZIARNAMI

0 (0 ocen)

  • 60 min

Łatwy, smaczny i zdrowy przypominający wypieki naszych babci. Przede wszystkim nie zawierający żadnych konserwantów ani ulepszaczy.Przepis dostałam od sąsiadki.

  • 60 min

Składniki:

  • 1kg maki żytniej
    600g mąki pszennej
    240g maki żurkowej
    240g maki graham
    80g drożdży
    półtorej łyżki soli
    2 łyżeczki cukru
    pół litra maślanki
    1 szkl. żurku w płynie
    ok. 2 szkl. wody
    po 2 łyzki ziaren;słonecznik, pestki dyni, siemie lniane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0dxjpnd 1. Produkty potrzebne na chleb;
  • image-0ud0p2q 2. Wszystkie składniki bez ziaren łączymy i wyrabiamy ok. 15 min na jednolitą masę.Dodajemy ziarna i jeszcze chwile wyrabiamy.
  • image-29tar6k 3. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1godz.
  • image-1bj327s 4. Dzielimy ciasto na 3 równe części i wkładamy do 3 wąskich długich foremek.
  • image-09iay36 5. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 1godz.
  • image-0npkuod 6. Nagrzewamy piekarnik do 200st. i pieczemy przez 1 godz.
    Wyciągamy upieczony chleb z foremek i smarujemy wodą ze wszystkich stron i czekamy aż ostygnie.

Porady

Można upiec 1 foremkę wcześniej dzieląc składniki na 3 albo jak ja 3 foremki, przy czym można część chleba zamrozić i mieć na potem. Proponuję po pierwszym wyruszaniu odłożyć trochę ciasta na tzw. zacynkę (trochę - mam na myśli kulkę wielkości pączka) kulkę należy spłaszczyć i ususzyć, przyda się do następnego chleba i wtedy dajemy mniej drożdży czyli 50g i rozmoczoną zacynkę .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować