Chleb z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę połączyć z drożdżami i łyżeczką cukru. Odstawić na parę minut, by drożdże zaczęły wyrastać. W dużej misce wymieszać mąkę z mlekiem, solą i roztopionym masłem. Następnie wlać rozczyn i wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Uformować kulę i przykryć ściereczką. Odstawić na 1 - 1,5 godziny do wyrastania. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 3 równe części. W każdą z nich wgnieść po kolei ziarna - mak, sezam i len. Rozwałkować w pasma na długość dwóch foremek. Zapleść warkocz, złożyć w pół i ułożyć w keksówce wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 30 minut do napuszenia. Posmarować olejem.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ok. 50 minut. Gdyby za bardzo się rumienił przykryć papierem do pieczenia. Na 15 minut przed końcem, wyciągnąć chleb z formy i dopiec na ruszcie.
Komentarze