Chleb z ziarnami

0 (0 ocen)

Zaplatany chleb z trzema ziarnami.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej,
    szkl wody
    170 g letniego mleka
    50 g drożdży
    20 g masła
    łyżeczka soli
    łyżeczka cukru
    4 łyżeczki sezamu
    4 łyżeczki maku
    4 łyżeczki siemienia lnianego
    Dodatkowo: olej do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę połączyć z drożdżami i łyżeczką cukru. Odstawić na parę minut, by drożdże zaczęły wyrastać. W dużej misce wymieszać mąkę z mlekiem, solą i roztopionym masłem. Następnie wlać rozczyn i wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Uformować kulę i przykryć ściereczką. Odstawić na 1 - 1,5 godziny do wyrastania. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 3 równe części. W każdą z nich wgnieść po kolei ziarna - mak, sezam i len. Rozwałkować w pasma na długość dwóch foremek. Zapleść warkocz, złożyć w pół i ułożyć w keksówce wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 30 minut do napuszenia. Posmarować olejem.

    Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ok. 50 minut. Gdyby za bardzo się rumienił przykryć papierem do pieczenia. Na 15 minut przed końcem, wyciągnąć chleb z formy i dopiec na ruszcie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować