Chleb z ziarnami i suszonymi morelami

0 (0 ocen)

Teraz już wiem, że nie ma nic wspanialszego od zapachu świeżo upieczonego, domowego chleba... Tym razem przygotowałam go w nieco słodkiej wersji:)

Składniki:

  • 250g mąki żytniej,
    250g mąki pszennej pełnoziarnistej,
    50g zmielonych orzechów włoskich,
    25g świeżych drożdży,
    50g suszonych moreli,
    50g ziaren słonecznika,
    2 łyżki oleju,
    2 łyżki miodu,
    łyżeczka soli,
    łyżeczka kolendry,
    łyżeczka nasion kopru włoskiego.

Chleb z ziarnami i suszonymi morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowy chleb z morelami 1. Mąkę żytnią zmieszać ze 150ml letniej wody i odstawić na całą noc. Następnego dnia mąkę pszenną przesiać, połączyć z orzechami, pokruszonymi drożdżami, olejem, miodem i 120ml letniej wody. Dodać sól, przyprawy oraz napęczniałą mąkę żytnią. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Morele drobno pokroić, wymieszać ze słonecznikiem, mieszanką posypać wyrośnięte ciasto. Szybko wyrobić. Uformować okrągły bochenek chleba, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i naciąć płytko w kilku miejscach na skos. Piec ok. 60min w temp. 200st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy