Chleb ze śliwką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczna odmiana od zwykłego pieczywa

  • 40 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
    2 szklanki mąki pszenne 550
    2 szklanki maślanki
    30 g drożdży
    łyżeczka soli
    łyżka oleju
    garść pokrojonych na małe kawałki śliwek

Chleb ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maślankę wymieszać z drożdżami , dodać mąki i pozostałe składniki. wyrobić ciasto tak aby odchodziło od ręki i odstawiamy je do czasu jak podwoi swoją objętość(ok 2 h). Po tym czasie przerabiamy ciasto i wkładamy do keksówki i zostawiamy na kolejne 40 min.
    Wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40 min w temperaturze 220 stopni C.
    Chleb studzimy na kratce aby spokojnie odparował.

Porady

Zamiast śliwek możemy użyć innych bakalii czy też ziaren.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy