Chleb ziołowy z płatkami owsianymi, przygotowuje się szybko i łatwo. Z tym wypiekiem poradzą sobie nawet osoby, które nigdy nie piekły chleba. Chleb jest bardzo mocno pachnie ziołami i ma chrupiącą skórkę.
Składniki:
Składniki zaczynu drożdżowego:
4 łyżki mąki pszennej chlebowej
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 szkl. letniej wody
Wymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut.
Składniki ciasta właściwego:
cały zaczyn drożdżowy
cała zalewa ziołowa
ok. 1/2 szkl. wody lub więcej
500 g mąki pszennej chlebowej
1/2 szkl. płatków owsianych
*2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 12 godz. wcześniej)
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta właściwego:
Mąkę pszenną wymieszać z płatkami owsianymi, zakwasem, zaczynem drożdżowym, zalewą ziołową i wodą, wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto wyrabia się krótko, wystarczy 2 minuty, do dokładnego połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne, ale nie lejące – jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej wody.
Formę do pieczenia natłuścić i wysypać płatkami owsianymi.
Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą łyżką i obsypać płatkami owsianymi. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny, do podwojenia objętości.
Chleb piec 55-60 minut w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu wyłożyć chleb na kratkę i wystudzić.
*Wersja przepisu bez zakwasu
Do zaczynu dodajemy 30 g świeżych drożdży. Do ciasta właściwego dodajemy 3/4 szklanki wody.
Komentarze