Chleb ziołowy z płatkami owsianymi

0 (0 ocen)

Chleb ziołowy z płatkami owsianymi, przygotowuje się szybko i łatwo. Z tym wypiekiem poradzą sobie nawet osoby, które nigdy nie piekły chleba. Chleb jest bardzo mocno pachnie ziołami i ma chrupiącą skórkę.

Składniki:

  • Składniki zaczynu drożdżowego:
    4 łyżki mąki pszennej chlebowej
    20 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1/2 szkl. letniej wody
    Wymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut.


    Zalewa ziołowa :
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
    1 łyżeczka kminku
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka czarnuszki
    1 łyżeczka cząbru
    1 łyżeczka rozmarynu
    1 łyżeczka oregano
    1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    1,5 łyżeczki soli (płaska)
    Zioła zalać 1/2 szkl. ciepłej wody i odstawić na 20 minut.

    Składniki ciasta właściwego:
    cały zaczyn drożdżowy
    cała zalewa ziołowa
    ok. 1/2 szkl. wody lub więcej
    500 g mąki pszennej chlebowej
    1/2 szkl. płatków owsianych
    *2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 12 godz. wcześniej)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb ziołowy z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta właściwego:
    Mąkę pszenną wymieszać z płatkami owsianymi, zakwasem, zaczynem drożdżowym, zalewą ziołową i wodą, wszystko dokładnie wymieszać.
    Ciasto wyrabia się krótko, wystarczy 2 minuty, do dokładnego połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne, ale nie lejące – jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej wody.
    Formę do pieczenia natłuścić i wysypać płatkami owsianymi.
    Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą łyżką i obsypać płatkami owsianymi. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny, do podwojenia objętości.
    Chleb piec 55-60 minut w temp. 180 stopni.
    Po upieczeniu wyłożyć chleb na kratkę i wystudzić.

    *Wersja przepisu bez zakwasu
    Do zaczynu dodajemy 30 g świeżych drożdży. Do ciasta właściwego dodajemy 3/4 szklanki wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować