Chleb ziemniaczany z makiem na zakwasie

0 (0 ocen)

Bardzo smaczny chlebek, lekko wilgotny dzięki dodatkowi ziemniaków. Chrupiąca skórka i wilgotne wnętrze sprawiają, że domownicy chętnie zjadają śniadanie

Składniki:


  • Zaczyn:
    1 łyżka zakwasu żytniego
    100 g wody
    100 g mąki żytniej typ 720
    Ciasto właściwe:
    200 g ugotowanych ziemniaków
    200 g wody
    500 g mąki pszennej typ 750
    20 g maku
    1 łyżeczka soli

Chleb ziemniaczany z makiem na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Zaczyn:
    Zmieszać składniki zakwasu i odstawić na całą noc.

    Ugotowane ziemniaki zalać wodą (200g z przepisu) i zmiksować blenderem na gładki krem.

    Do misy robota wsypać mąkę i sól. Wlać zaczyn i zmiksowane ziemniaki z wodą.

    Wsypać mak. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 3 godziny.

    Przełożyć do keksówki wyścielonej papierem (dł. 30cm) i odstawić na 4-4,5 godziny do wyrośnięcia.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec około 45 minut.
    Wystudzić na kratce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy