Chleb żytni z melasą

0 (0 ocen)

Pieczywo doskonałe

Składniki:

  • 4 łyżki drożdży instant
    2 1/2 szklanki ciepłej wody
    2 1/2 łyżki melasy z buraków
    2 łyżki mąki z pełnego przemiału typ 1850
    2 szklanki mąki żytniej typ 720
    2 szklanek mąki pszennej typ 450
    2 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżki mielonego marokańskiego kuminu
    2 łyżeczki kakao

Chleb żytni z melasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy zaczyn. Drożdże, odrobinę ciepłej wody i łyżkę melasy mieszamy ze sobą i pozostawiamy na 15 minut, aby urosły.
    3 rodzaje mąki łączymy z pozostałymi składnikami, mieszamy i dodajemy wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto, musi być miękkie i elastyczne (około 10 minut).
    Ciasto wkładamy do miski, nakrywamy ją czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinkę.
    Wyrośnięte ciasto ponownie ugniatamy, dzielimy na części i wkładamy do foremek (keksówek). Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto musi wypełnić foremki.
    Wyrośnięte ciasto pieczemy w 200 stopniach C około 1 godzinę.
    Gorące chlebki studzimy na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (174 ocen)

image-1ba64nl