Chleb żytni-graham

4.49 (174 ocen)

  • 5 godz.

dobry dla zdrowia

  • 5 godz.

Składniki:

  • zaczyn:

    1,5 szklanki mąki graham typ 1850
    1 szklanka wody
    1 płaska łyżka cukru
    5 dag drożdży

    ciasto właściwe:

    550 - 600 ml wody
    4 łyżki oleju winogronowego lub słonecznikowego
    70 dag mąki żytniej typ 720
    60 dag mąki graham typ 1850
    1 płaska łyżka soli



Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb żytni Ciasta

Chleb żytni-graham - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-20vrt08 1. Drożdże rozpuścić z cukrem w wodzie, następnie dodać mąkę, wymieszać.
  • image-0xbkyux 2. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
  • image-0p1doyr 3. Dodać mąki, sól, wodę, a na koniec olej, wyrobić.
  • image-1fj2nt2 4. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • image-0wjan2y 5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Wyrobić. Podzielić na 2 części.
  • image-0rl5jcf 6. Włożyć do foremek i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, spryskując chlebki co jakiś czas wodą.
  • image-0se35rk 7. Wyrośnięte chlebki włożyć do piekarnika nagrzanego do 210 stopni, piec 45 min.

Porady

Porcja na 2 foremki o wymiarach: długość 37 cm, szerokość spodu 9 cm, szerokość wierzchu 12 cm, wysokość 8 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować