Chleb żytni na zakwasie ze śliwką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Smaczne, zdrowe, domowe pieczywo z nutką owocowej słodyczy. Ulubiony chleb mojej Córki. Polecam :)

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Zakwas:
    50 g mąki żytniej "żurek"
    50 ml wody

    Zaczyn:
    4 łyżki zakwasu
    1 szklanka mąki żytniej
    250 ml ciepłej wody.
    Mieszamy wszystko w misce na gładką masę. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 12 godz.

    Ciasto właściwe:
    850 g mąki żytniej
    1 czubata łyżka soli
    7 dag świeżych drożdży ( nie muszą być)
    cały zakwas
    ok. 300 ml ciepłej wody ( w razie potrzeby wody dolewamy)
    garść suszonych śliwek, bez pestek

    Ponadto:
    do posypania po wierzchu: sezam lub ziarna słonecznika, sezamu, dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb żytni Zakwas

Chleb żytni na zakwasie ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zakwas żytni na chleb 1. Zakwas:
    Przez kolejnych 5 dni dokarmiamy dawką mąki i wody o połowę mniejszą, tj 25 g mąki żytniej i 25 ml ciepłej wody, itd.
    Mieszamy drewnianą łyżką.
    Trzymamy słoik z zakwasem przykryty gazą, w ciepłym miejscu.
  • zaczyn 2. Zaczyn:
    Mieszamy wszystko w misce na gładką masę. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 12 godz.
  • składniki sypkie plus zakwas 3. Do miski wsypujemy składniki sypkie. Rozkruszamy drożdże. Wlewamy zakwas, wodę.
  • wyrobione ciasto żytnie na chleb 4. Wyrabiamy szybko ciasto. Ma być gęste, ale gładkie.
  • ciasto chlebowe żytnie w blaszce 5. Od razu przekładamy do blaszki 42X13,5 cm, wyłożonej pergaminem.
  • ciasto chlebowe żytnie ze śliwkami 6. Śliwki kroimy na połowę lub 4 części, jeśli są duże.
    Wciskamy w ciasto. Gładzimy zwilżoną dłonią.
  • chleb żytni, przed pieczeniem, obsypany sezamem 7. Wierzch posypujemy dowolnymi ziarnami. Lekko wciskamy.
    Nacinamy wierzch ciasta w ozdobną kratkę.
  • chleb żytni ze śliwką- upieczony 8. Formę wkładamy do zimnego pieca. Nastawiamy piec najpierw na 200 stop. C, pieczemy ok. 30 min. Później zmniejszamy temp. do 190 stop. C i pieczemy przez kolejne 15- 20 min.
    Wyjmujemy z pieca. Przewracamy chleb na bok, w celu odparowania.
  • chleb żytni na zakwasie ze śliwką- w przekroju 9. Chleb kroimy na kromeczki. Pysznie smakuje z samym masłem.
    Smacznego :)

Porady

Podany czas jest bez oczekiwania na: zakwas, zaczyn i wyrastanie. Nie musimy dodawać do chleba na zakwasie drożdży w ogóle. Ja dodałam, aby przyśpieszyć proces wystania. Własności zdrowotne domowego chleba żytniego. Pomaga w procesie odchudzania. Wpływa na dobrą przemianę materii. Zmniejszania stężenia "złego" cholesterolu LDL. Badania naukowe dowiodły, że spożycie pieczywa żytniego zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. A lignany zawarte w ziarnach żyta zmniejszają ryzyko pojawienia się nowotworów. Udowodniono, że spożywanie produktów bogatych w ziarna żyta może uchronić nas przed guzem sutka oraz zahamować wzrost nowotworu okrężnicy. Zaś błonnik ma działanie zmniejszające ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Korzystny wpływ żyta na gospodarkę węglowodanową naszego organizmu zaobserwowano u ludzi chorych na cukrzycę. Chleb żytni wskazany jest dla osób słabych odpornościowo. Natomiast należy uważać na zbyt częste spożywanie żytniego pieczywa, gdyż u osób wrażliwych, może spowodować wzdęcia. Jedzmy domowe pieczywo, które jest smaczne, zdrowe i długo świeże.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować