Smaczne, zdrowe, domowe pieczywo z nutką owocowej słodyczy. Ulubiony chleb mojej Córki. Polecam :)
0 (0 ocen)
Porady
Podany czas jest bez oczekiwania na: zakwas, zaczyn i wyrastanie. Nie musimy dodawać do chleba na zakwasie drożdży w ogóle. Ja dodałam, aby przyśpieszyć proces wystania. Własności zdrowotne domowego chleba żytniego. Pomaga w procesie odchudzania. Wpływa na dobrą przemianę materii. Zmniejszania stężenia "złego" cholesterolu LDL. Badania naukowe dowiodły, że spożycie pieczywa żytniego zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. A lignany zawarte w ziarnach żyta zmniejszają ryzyko pojawienia się nowotworów. Udowodniono, że spożywanie produktów bogatych w ziarna żyta może uchronić nas przed guzem sutka oraz zahamować wzrost nowotworu okrężnicy. Zaś błonnik ma działanie zmniejszające ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Korzystny wpływ żyta na gospodarkę węglowodanową naszego organizmu zaobserwowano u ludzi chorych na cukrzycę. Chleb żytni wskazany jest dla osób słabych odpornościowo. Natomiast należy uważać na zbyt częste spożywanie żytniego pieczywa, gdyż u osób wrażliwych, może spowodować wzdęcia. Jedzmy domowe pieczywo, które jest smaczne, zdrowe i długo świeże.
Komentarze