Chleb żytni na zakwasie i serwatce

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

chlebek

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg mąki żytniej
    ok 1/5 szkl mąki pszennej
    1 szkl wody
    1 szkl serwatki
    25 g drożdży
    2-3 łyżki oliwy
    2 łyżeczki soli
    300 ml zakwasu
    2 łyżeczki cukru

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb żytni na zakwasie i serwatce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zakwas łatwo przygotować:
    Bierzemy 3 łyżki mąki żytniej i 3-4 łyżki wody, mieszamy w słoiku , odstawiamy.
    Na drugi dzień dodajemy 3 łyżki mąki i trochę wody, mieszamy i znów odstawiamy.
    Na trzeci dzień powtarzamy dodawanie mąki i wody. Odstawiamy na kolejną dobę.

    Wieczorem zakwas przelać do miski, dodać ok 1/5 szklanki mąki żytniej, drożdże rozpuścić w szklance wody z jedną łyżeczką cukru, rozmieszać zaczyn. Przykryć ściereczką . Rano do zaczynu dodać serwatkę, resztę drożdży rozpuszczone w odrobinie wody z cukrem, oliwę, i mieszając dodawać stopniowo mąkę aż ciasto zacznie odklejać się od ręki .. ok godzinę.
    Gotowe ciasto posypać mąką i odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia. Po ok godzinie wyjąć ciasto podzielić na 2-3 części czyli ilość chlebków. Uformować podłużne owalne chleby i ułożyć w formie lub keksówkach. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.. ok godzinę.
    Następnie rozgrzać piekarnik do temp 170 st . Chleb przed włożeniem do pieca spryskać wodą . Piec przez 15 min, uruchomić termoobieg i piec jeszcze ok 20-25 min .

    Po wyjęciu chleb znów spryskać wodą, przykryć grubą ścierką. Po przestygnięciu posmarować chleb skórką ze słoniny lub oliwą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować