Chleb żytnio gryczany na zakwasie

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

dobre bo swojskie

  • 5 godz.

Składniki:

  • mąka żytnia 550 g
    maka pszenna 1 szkl
    mąka gryczana 0,5 szkl
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru brązowego
    2 łyżki oliwy
    400 ml zakwasu żytniego
    2 szkl wody
    25 g drożdży

Chleb żytnio gryczany na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Zakwas przelać do naczynia, dodać szklankę mąki żytniej, i szklankę wody w której należy rozpuścić łyżeczkę cukru i połowę drożdży.
    Odstawić zaczyn na całą noc. Rano dodać resztę składników i stopniowo dodając mąkę wyrabiać ciasto ok 20 min. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto uformować na owalny bochenek i umieścić w wysmarowanym garnku rzymskim , można posypać otrębami pszennymi.
    Po godzinnym wyrastaniu chleb wstawić do zimnego piekarnika . Nastawić temp 250 st i od momentu pełnego nagrzania piec 15 min, potem temperaturę zmniejszyć do 210 st i piec kolejne 15 min. Następnie odkryć i w razie potrzeby przyrumienić wierzch chleba.

Komentarze

Podobne przepisy