Chleb żytnio gryczany na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Zakwas przelać do naczynia, dodać szklankę mąki żytniej, i szklankę wody w której należy rozpuścić łyżeczkę cukru i połowę drożdży.
Odstawić zaczyn na całą noc. Rano dodać resztę składników i stopniowo dodając mąkę wyrabiać ciasto ok 20 min. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto uformować na owalny bochenek i umieścić w wysmarowanym garnku rzymskim , można posypać otrębami pszennymi.
Po godzinnym wyrastaniu chleb wstawić do zimnego piekarnika . Nastawić temp 250 st i od momentu pełnego nagrzania piec 15 min, potem temperaturę zmniejszyć do 210 st i piec kolejne 15 min. Następnie odkryć i w razie potrzeby przyrumienić wierzch chleba.
Komentarze