Chleb żytnio – pszenny z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Chleb pieczemy w piekarniku. Do naczynia wkładamy wszystkie składniki: najpierw cześć mąki, potem wodę, olej, resztę mąki, mleko po jednej stronie sol, po drugiej cukier, w środek drożdże na to płatki owsiane i kminek. Dokładnie wyrabiamy ciasto ręką aż będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto na chleb dwukrotnie powiększy swoją objętość przerzucamy do formy wysmarowanej oliwą i pozostawiamy jeszcze do wyrośnięcia na około 20 minut. Na koniec chleb obsypujemy czarnuszką.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 40 min. w 170°C (piekarnik elektryczny, gazowy - temp. min. 10°C wyższa). Upieczony chleb wyjmujemy z formy od razu.
Komentarze