CHLEB ŻYTNIO – PSZENNY Z CZARNUSZKĄ

0 (0 ocen)

  • Średni

Chleb jest zdrowy i bez ulepszaczy. Wystarczy kromka świeżego chleba z masłem by już na zawsze zacząć go piec.

  • Średni

Składniki:

  • - mąka żytnia: 300 gramów
    - mąka żytnia graham: 150 gramów
    - mąka pszenna tortowa: 150 gramów
    - woda: 350 mililitrów
    - olej z oliwek: 2 łyżki
    - mleka: 2 łyżki
    - cukier: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka
    - suche drożdże: 2 łyżeczki
    - płatki owsiane: 6 łyżek
    - kminek: 1 łyżeczka
    - czarnuszka: 1 łyżeczka

Chleb żytnio – pszenny z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chleb pieczemy w piekarniku. Do naczynia wkładamy wszystkie składniki: najpierw cześć mąki, potem wodę, olej, resztę mąki, mleko po jednej stronie sol, po drugiej cukier, w środek drożdże na to płatki owsiane i kminek. Dokładnie wyrabiamy ciasto ręką aż będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto na chleb dwukrotnie powiększy swoją objętość przerzucamy do formy wysmarowanej oliwą i pozostawiamy jeszcze do wyrośnięcia na około 20 minut. Na koniec chleb obsypujemy czarnuszką.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 40 min. w 170°C (piekarnik elektryczny, gazowy - temp. min. 10°C wyższa). Upieczony chleb wyjmujemy z formy od razu.

Komentarze

Podobne przepisy