Pamiętacie daaawny chleb baltonowski? Bez polepszaczy i innych zbędnych dodatków? Ten właśnie tak smakuje. Tak dobry, że zajadaliśmy na ciepło z samym masłem!
Składniki:
Zaczyn drożdżowy:
80 g wody
10 g drożdży
100 g mąki pszennej typ 750
Zaczyn zakwasowy:
50 g zakwasu żytniego
50 g wody
50 g mąki żytniej typ 720
Ciasto właściwe:
130 g wody
200 g mąki pszennej typ 750
125 g mąki żytniej typ 720
8 g soli
Chleb baltonowski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
W jednej misce wymieszać składniki zaczynu drożdżowego, w drugiej wymieszać składniki zaczynu drożdżowego. Przykryć ściereczką i odstawić na 3,5 godziny.
Do misy robota wsypać obie mąki. Wodę i oba zaczyny wymieszać razem bardzo dokładnie. Wsypać do misy. Wyrabiać kilka minut, posypać solą i znów wyrabiać kilka minut.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Następnie wyjąć ciasto na stolnicę, wyrobić krótko, uformować bochenek, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 0,5 godziny do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec około 30 minut.
Wystudzić na kratce
Komentarze