chleb domowy

4.5 (194 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Przepis na chleb prosty i bardzo szybki w wykonaniu, a do jego wypieku nie potrzebna nam jest żadne specjalne urządzenie czy piec, wystarczy zwykły piekarnik

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • składniki suche:
    1 kg mąki pszennej
    1/4 szklanki otrębów (ewentualnie siemienia lnianego lub pestek słonecznika)
    1 szklanki płatków owsianych
    1 szklanki płatków jęczmiennych

    rozczyn:
    1 litr cieplej wody
    8 dekagramów świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    2 łyżki soli

Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki suche wsypujemy do miski .
    W oddzielnym naczyniu robimy drożdżowy rozczyn. Do ciepłej ale nie gorącej wody dodajemy pokruszone drożdże , cukier i sól, mieszamy energicznie do rozpuszczenia składników. Nie czekamy aż drożdże zaczną "pracować", od razu wlewamy rozczyn do suchych składników i wyrabiamy ciasto, do momentu połączenia składników. Powinno mieć lekko lejąca formę.
    Ciasto odstawiamy na minimum 40 minut w ciepłe miejsce aby wyrosło.
    Po tym czasie przekładamy je do 2 form do pieczenia (keksówki około 30 cm) wysmarowanych olejem i odstawiamy ponownie na 15 minut.
    Po tym czasie pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować