• 150 ml wody
• 100 g maki pszennej
• 5 g drożdży świeżych
Wymieszać składniki w automacie do chleba przez ok. 7 min. Pozostawić na 12 godzin.
Po 12 godzinach przesiać mąkę:
• 100 g żytniej
• 200 g dowolnej pszennej
• dodać do przygotowanego wcześniej zaczynu
• ugotowane 2 ziemniaki rozgnieść widelcem [zapobiega kruszeniu się chleba ]
• 1 białko [zapobiega kruszeniu się chleba]
• 1,5 łyżeczki soli - 7,5 g
• łyżeczka miodu i cukru lub sam cukier
• łyżka oleju
• 1-3 łyżek kefiru lub maślanki [ o ile będzie taka potrzeba]
Program French [3:50, 1,5 lb tj.750 g]
Chleb domowy przenno-żytni z automatu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Uruchamiamy automat. Sprawdzamy po 5-10 min palcem, ciasto nie powinno się przyklejać do ręki i naczynia mieszalnika i mieć formę kulistą. Jak zbyt gęste to dodajemy kefir lub maślankę.
Po ok 1:15 godz. [dzwonek automatu] dodajemy ok. 100 ml płatków owsianki górskiej i 2 łyżki ziaren siemienia lnu, tutaj dowolność dodatków użytkownika.
Przepis na tyle sprawdzony, że zawsze się udaje. Puszysty chleb, ładnie wyrasta i nie zapada się.
Po upieczeniu otrzymujemy chleb o wadze ok. 600g.
Automat Morphy Richards, ale może być dowolnie inny.
Porady
Jeżeli nie mamy dokładnej wagi, to 100 g drożdży dzielimy na 20 równych porcji i część zamrażamy do późniejszego wykorzystania
Komentarze