Chleb domowy według przepisu mojej mamy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pierwszy raz upiekłam chleb pod czujnym okiem mojej mamy. Chleb jest pyszny i pachnący. Po pokrojeniu na kromeczki jest bardzo apetyczny i szybko zniknął z talerza z masełkiem.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 blaszki o wymiarach:40x14 cm
    10 dag świeżych drożdży
    40 dag mąki żytniej
    60 dag mąki pszennej
    ½ szklanki ciepłego mleka
    ½ szklanki ciepłej serwatki
    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
    1 szklanka miąższu dyni
    Mak i sezam do posypania chleba
    Olej i mąka do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb domowy według przepisu mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym mlekiem, dodać 1 szklankę mąki pszennej, zamieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki a potem ręką zagnieść ciasto. Ciasto po wyrobieniu jest dość zwarte, ale lekko klejące. Foremki natłuścić olejem, wysypać mąką. Ciastem napełnić obie foremki, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto posmarować zimnym mlekiem, posypać 1 blaszkę sezamem a drugą makiem. Piec w temp. 180 stopni 60 minut.

Porady

Zamiast dyni można użyć cukinii Do posypania można użyć ziaren słonecznika lub ziaren dyni

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować