Chleb drożdżowy z płatkami i ziarnami

0 (0 ocen)

Bardzo dobry chlebek drożdżowy na bogato. Z płatkami i ziarnami, z mąką pełnoziarnistą. Świetny także na tosty.

Składniki:


  • 350 g wody
    15 g drożdży świeżych
    1 łyżeczka cukru
    3 łyżki oliwy
    450 g mąki pszennej typ 750
    100 g mąki pszennej typ 2000
    25 g płatków owsianych
    25 g płatków żytnich
    25 g sezamu
    25 g słonecznika
    1,5 łyżeczki soli
    Oraz:
    Jajko do posmarowania
    Sezam do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb drożdżowy z płatkami i ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do misy robota wsypać obie mąki i sól.

    Następnie wsypać płatki owsiane i żytnie. Wsypać także sezam i słonecznik.

    W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Rozczyn wlać do misy robota, dodać oliwę i wyrobić jednolite gładkie ciasto. Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

    Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść, uformować bochenek.

    Przełożyć do formy i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Następnie posmarować roztrzepanych jajkiem, posypać sezamem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. piec około 40 minut.

    Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Płatki Sezam Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować