Chleb graham z kurkumą

5 (1 ocen)

Uwielbiam domowe pieczywo , możliwość komponowania własnych dodatków , poznawania nowych smaków których nie znajdę w piekarni. Domowy chleb bez ulepszaczy i spulchniaczy z chrupiącą skórką , prawdziwe masło i nic więcej nie potrzeba.

Składniki:

  • 250g. mąki graham
    200g. mąki pszennej
    7g. suszonych drożdży
    1 czubata łyżeczka kurkumy
    1/2 łyżeczki cukru
    szczypta soli
    200 ml śmietanki 30%
    150 ml oleju rzepakowego
    150 ml letniej wody
    Dodatkowo:
    1 łyżka śmietanki 30%
    2 łyżki czarnuszki
    masło+ bułka tarta do wysmarowania blaszki

Chleb graham z kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki ,drożdże , kurkumę oraz sól i cukier wymieszać razem.
    Wlać śmietankę ,, wodę oraz olej , wyrobić gładkie ciasto ( gdyby było zbyt twarde należy dolać odrobinę letniej wody)
    Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz.do podwojenia objętości.
  • 2. Ponownie wyrobić , przełożyć do tortownicy lub keksówki wysmarowanej masłem i bułką tartą.
    Wierzch posmarować śmietanką oraz obsypać czarnuszką.
    Pozostawić na kolejne pół godz.
  • 3. Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 200st.
    Gotowy chleb wystudzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy