Uwielbiam domowe pieczywo , możliwość komponowania własnych dodatków , poznawania nowych smaków których nie znajdę w piekarni. Domowy chleb bez ulepszaczy i spulchniaczy z chrupiącą skórką , prawdziwe masło i nic więcej nie potrzeba.
Składniki:
250g. mąki graham
200g. mąki pszennej
7g. suszonych drożdży
1 czubata łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
200 ml śmietanki 30%
150 ml oleju rzepakowego
150 ml letniej wody
Dodatkowo:
1 łyżka śmietanki 30%
2 łyżki czarnuszki
masło+ bułka tarta do wysmarowania blaszki
Chleb graham z kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki ,drożdże , kurkumę oraz sól i cukier wymieszać razem.
Wlać śmietankę ,, wodę oraz olej , wyrobić gładkie ciasto ( gdyby było zbyt twarde należy dolać odrobinę letniej wody)
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz.do podwojenia objętości.
2.Ponownie wyrobić , przełożyć do tortownicy lub keksówki wysmarowanej masłem i bułką tartą.
Wierzch posmarować śmietanką oraz obsypać czarnuszką.
Pozostawić na kolejne pół godz.
3.Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 200st.
Gotowy chleb wystudzić na kratce.
Komentarze