Chleb grecki z czarnymi oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić zaczyn: do miski wlać 1/2 szklanki wody, wsypać cukier, rozpuścić drożdże, dosypać troszeczkę mąki wymieszać. Miskę przykryć ściereczką , postawić w ciepłe miejsce na 15 min.
2.Oliwki wydrążyć, pokroić.
3.Do zaczynu dodawać na przemian mąkę i wodę, dodać sól. Dokładnie wyrabiać ciasto aż stanie się jednolitą masą. Następnie powoli dodawać oliwę z oliwek , cały czas wyrabiać ciasto aż ją całą wchłonie. Na końcu dodać oliwki, wymieszać.Odstawić w ciepłe miejsce około 1 godz pozostawiać przykryte aby wyrosło.
4.Formę 20x32 cm wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą, wyłożyć ciasto , wyrównać i ponownie pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
5.Kiedy będzie gotowe do pieczenia , zrobić nacięcie ukośne nożem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 min.
Porady
Po upieczeniu chlebek posmarować wodą i przykryć ściereczką . Skórka będzie miękka.
Komentarze