Bardzo posmakował mojej rodzinie.Pyszny chlebek z pestkami dyni, słonecznika, siemieniem lnianym i płatkami owsianymi.
3 godz.
Składniki:
40 dag maki gryczanej
10 dag mąki żytniej
600 ml wody przegotowanej ciepłej(temp pokojowa)
10 dag płatków owsianych
10 dag wyłuskanych pestek słonecznika
10 dag łuskanych pestek dyni
10 dag siemienia lnu
5 g drożdży suchych
łyzeczka cukru
1 łyżka stołowa soli
Chleb gryczany z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.wypiek w automacie:
do automatu wlewamy wodę, wsypujemy oba rodzaje mąk, z boku dajemy sól, w środku robimy zagłębienie i dajemy drożdże. Automat ustawiamy na 1 program 3 godzinny.Ustawiamy na wagę bochenka 90 dag, zapiekanie skórki mocne. Po 2 cyklach wyrabiania kiedy automat da sygnał dzwiękowy dodajemy pestki, siemię i płatki. Pieczemy. Po upieczeniu wystawiamy na 10 minut w pojemniku do przestudzenia, następnie wyciągamy chlebek na kratkę do całkowitego wystudzenia.
2.pieczenie w piekarniku:
Do miski wsypujemy mąki,sól, drożdzei wodę dokładanie wyrabiamy mikserem ciasto ok 10 minut. Następnie dodajemy płatki, pesteki i siemię. Mieszamy. Wykładamy do blaszki chlebowej, ciasto powinno zająć 1/2 wysokości blachy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut, po tym czasie pieczemy 60 minut w 180 st.
UWAGA :CIASTO JEST DOŚĆ RZADKIE, TAKIE POWINNO BYĆ
Komentarze