Wykonanie jest bardzo proste, efekt za to ogromny bo i pyszny i długo utrzymuje świeżość, chrupiąca skórka, sprężysty miąższ...Jeśli chodzi o chleb pszenno-żytni to mój ideał.
Składniki:
200 gram mąki żytniej TYP 720
340 gram mąki krupczatki
200 gram zakwasu żytniego
400 ml ciepłej wody
łyżka miodu
10 gram soli
10 gram świeżych drożdży
Na posypkę:
jajko
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki słonecznika
Chleb jak dawniej pszenno-żytni na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zakwas dokarmiamy conajmniej 2 godziny przed wymieszaniem składników. Wodę mieszamy z drożdżami, zakwasem, miodem i solą. Dodajemy obie mąki. Przykrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka do kilkunastu godzin (najlepiej na noc).
2.Wyciągamy ciasto z lodówki. Krótko wyrabiamy i formujemy bochenek lub 2. Układamy na papierze do pieczenia wysmarowanym olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny. Smarujemy chleb rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziarnami. Nacinamy w kilku miejscach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10 minut. Obniżamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Studzimy na kratce.
Komentarze