Chleb jarzynowy z prażoną cebulką

0 (0 ocen)

Puszysty , domowy i bardzo oryginalny w smaku chleb pszenny na drożdżach z dużą ilością jarzyn oraz prażonej cebulki .Smakuje wyśmienicie sam lub upieczony w tosterze podany z plastrem żółtego sera. Chlebek dzięki smarowaniu wodą zachowuje długo chrupiącą skórkę , świeżość i puszystość.

Składniki:

  • 350g.mąki pszennej
    7g.suchych drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    szczypta soli
    2 łyżki drobno posiekanego pora
    2 łyżki drobno startej marchwi
    1 łyżka drobno startej pietruszki
    1 łyżka drobno startego selera
    4 łyżki prażonej cebulki
    1 jajko
    5 łyżek oleju rzepakowego
    1 szklanka mleka

Chleb jarzynowy z prażoną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę , drożdże , cukier oraz sól , dodajemy tarte warzywa i prażoną cebulkę -mieszamy.
    Wbijamy jajko , wlewamy mleko oraz olej , wyrabiamy odchodzące od dłoni ciasto , odstawiamy na 1 h do podwojenia objętości.
  • 2. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
    Przekładamy ciasto , pozostawiamy na kolejne 15 min.
  • 3. Chleb smarujemy po wierzchu wodą , pieczemy 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
    Po wyjęciu ponownie smarujemy wodą dzięki czemu skórka będzie długo chrupiąca.
    Chleb studzimy na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy