Chleb jogurtowy z dynią

0 (0 ocen)

Domowy chleb pszenny z chrupiącą skórką o pięknych kolorach jesieni.Upieczony został z dodatkiem musu dyniowego który nadał słodkiego , ciekawego smaku.Świetnie smakuje podpieczony , podany jako grzanka z masłem i owocowym dżemem.

Składniki:

  • 10 g. świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli
    1/2 szklanki letniej wody
    1/2 szklanki mąki pszennej
    Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka jogurtu naturalnego
    4 łyżki oleju rzepakowego
    1/2 szklanki musu z dyni
    masło+ bułka tarta do wysmarowania keksówki

Chleb jogurtowy z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn:Do miseczki wkruszamy drożdże , dodajemy resztę składników , mieszamy do powstania konsystencji kwaśnej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Ciasto:Do miski wsypujemy mąkę , dodajemy wyrośnięty zaczyn , jogurt oraz olej . Wyrabiamy gładkie , elastyczne , odchodzące od dłoni ciasto. Odstawiamy na 1 h w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • 3. Ciasto dzielimy na dwie części , do jednej dodajemy mus z dyni ponownie wyrabiamy do połączenia się składników.
    Jasne i żółte ciasto przekrawamy na pół , wałujemy cienkie placki.
    Placki nakładamy na siebie , zwijamy w rulon.
  • 4. Chlebek umieszczamy w keksówce wysmarowanej masłem i bułką tartą , pieczemy ok 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
    Upieczony chlebek studzimy na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy